Rocarta-online

Curtea de Arges


[Cuprins]

Date generale si economice

Municipiu in Judetul Arges, 35800 loc.; situat pe raul Arges, in zona de contact a Gruiurilor Argesului cu Muscelele Argesului; 420-440 m alt.

Biserica Episcopala

Exploatari de argile si balast, termocentrala, fabrici de mobila, cherestea si confectii.

Istorie

Prima capitala a Tarii Romanesti, atestata documentar la 1330, devenind si sediul Mitropoliei Tarii Romanesti in 1359, inregistreaza o perioada de decadere o data cu mutarea capitalei la Targoviste. In perioada interbelica apare ca o asezare linistita, cu un climat reconfortant, cu un mediu inconjurator dominat de paduri si livezi, avand toate calitatile unei statiuni de odihna, care, alaturi de rezonantele sale istoice, au constituit o atractie deosebita. In perioada postbelica, orasul, de mare importanta istorica a devenit un prosper centru industrial (mobila, portelan, produse electrotehnice), precum si un centru turistic de atractie nationala si internationala. Principale obiective turistice: - Curtea Domneasca, cladita la mijlocul sec. XIII si refacuta in 1340; s-au mai pastrat doar fragmente din zidurile ei; - Biserica Domneasca, situata langa Curtea Domneasca, reprezinta primul monument de arhitectura religioasa de amploare ridicat in Tara Romaneasca si pastrat in bune conditiuni. Dateaza din 1340 si impresioneaza prin armonia proportiilor; picturile murale originare, realizate in perioada 1364-1366, se pastreaza in stare destul de buna; - Biserica San Nicoara, ce dateaza de la sfarsitul sec. XIV, este construita din piatra bruta si din piatra sumar cioplita; - Muzeul Orasenesc, cu interesante piese de ceramica medievala gasite in perimetrul Curtii Domnesti, obiecte de podoaba, monede, piese de arta populara, costume traditionale din zona Argesului etc.; - Expozitia de Arta Plastica, unde sunt expuse opere ale unor artisti plastici contemporani vestiti.

Manastirea Curtea de Arges

- Biserica Episcopala, unul dintre cele mai celebre monumente de arhitectura din Tara Romaneasca, cunoscuta sub numele de Manastirea Curtea de Arges, construita in 1512-1517, pe locul vechii mitropolii edificata in 1359, ale carei picturi interioare au fost terminate in 1526. Reparata de mai multe ori, aceasta renumita biserica a fost restaurata de arhitectul francez Lecomte de Nouy, care i-a adus si unele modifcari. Fatadele bisericii prezinta bogate decoratii in relief plat, constand din motive caucaziene si islamice. In legatura cu constructia Bisericii Episcopale, circula o legenda impresionanta, pe baza careia au fost compuse cateva balade populare, in care se spune ca tot ce se construia ziua, se naruia noaptea si ca pentru a se opri acest dezastru, sotia constructorului a fost zidita de vie in zidul bisericii. De altfel, peste drum de biserica se afla o fantana care poarta numele constructorului legendar - Mesterul Manole;

Centru de ceramica

Curtea de Arges este si un vechi centru de ceramica, renumit in productia artizanala de oale mari si chiupuri smaltuite cu verde, precum si oale mici cu toarte.

Regiunea inconjuratoare

- Suici, sat, frumoasa cula, cu doua nivele, cu foisor si metereze, ce gazduieste o interesanta colectie sateasca, cu piese de arta populara specifica; biserica din sec. XVIII; - Salatrucu, localitate rurala pitoreasca, centru de prelucrare artizanala a lemnului; port popular specific, bine conservat; manifestarea folclorica numita "Nedeia Topologului"; - Capatanenii Pamanteni, localitate rurala, ruinele cetatii Poienari (consolidata in 1967), edificiu medieval construit in sec. XIII-XIV si cunoscut sub numele de Cetatea lui Vlad Tepes sau Cetatea lui Negru Voda, un donjon patrat caruia in sec. XV i se adauga trei turnuri si un bastion, ce sunt inconjurate de ziduri masive; - Musatesti, localitate rurala, colectie etnografica sateasca, cu obiecte casnice, unelte gospodaresti, tesaturi si cusaturi frumos colorate, port popular traditional; centru de ceramica rosie smaltuita si nesmaltuita; - statiunea Bradetu; Jgheaburi, localitate rurala, biserica rupestra renumita prin cel mai vechi ansamblu de picturi din Tara Romaneasca (sf. sec. XIII); - Corbeni, localitate rurala, biserica din 1743, cu fatada acoperita de zugraveli artistice; - Barajul Lacului Vidraru. Vezi Lacul Vidraru.

Domenii


Click here to access the EduSoft website